Untitled Document
Main PageHistory of  IsraelTime LineDocumentsMore ReadingLinksAbout
 

Untitled Document

Indledning

1. Tidlige tider
(1000 f.v.t. - 1917)

2. Israels oprettelse (1880 - 1947)

3. Den nye stat
(1947 - 1974)

 

 

 


Israels historie
- en kronologisk
præsentation


Indledning

For at forstå den arabisk-israelske konflikt, som den udfolder
sig i dag, er det nødvendigt med et retvisende billede af de historiske forhold, der ledte til den jødiske stats oprettelse og den arabiske verdens afvisning heraf samt de begivenheder, der efterfølgende har sat sit præg på konflikten.

Denne historiske gennemgang dækker punkt for punkt de vigtigste begivenheder i Israels historie fra de jødiske konge-dømmer under David og Salomon til Oslo-fredsprocessens sammenbrud i efteråret 2000. Den resterende periode fra årtusindskiftet op til i dag vil blive tilføjet snarest muligt.

Formålet er ikke at grave ned i og analysere alle detaljer og stridsspørgsmål, men at udstyre læseren med en grundlæg-gende historisk viden og forståelse for konfliktens årsager og virkninger.

Materialet kan læses kronologisk fra start til slut, eller kan bruges som opslagsværk, hvor man kan dykke ned i lige præcis den periode, man vil vide mere om. Ønsker man at fokusere på det moderne Israels oprettelse og udvikling, kan man eksempelvis med fordel springe det første kapitel, "Tidlige tider", over og gå direkte til kapitel 2.

Lad os starte med at få placeret Israel på landkortet. Israel ligger for enden af Middelhavet, der hvor Europa, Afrika og Asien mødes, og grænser op til Libanon og Syrien i nord, Jordan i øst og Egypten i syd.

Konflikten mellem Israel og araberne fylder ganske vist meget i mediebilledet, men området, der omfatter både Israel og de besatte områder er i virkeligheden ikke større end Jylland. På kortet kan man se Israel (i rød) i forhold til de omkringliggende arabiske og/eller muslimske lande, der udgør resten af Mellemøsten og Nordafrika.

Fortsæt med en kronologisk genemgang af hele Israels historie, eller gå direkte til en bestemt periode ved hjælp af menuen til venstre.

Fortsæt: Kapitel 1. Tidlige tider


Tilbage


Untitled Document


 For an English version
 of this website visit
 History-of-Israel.org


   

 

 

Untitled Document

 
Teksten på denne side tilhører IsraelsHistorie.dk, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (undtagen kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.